sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Jyväskylän neulefestarit osa 3: kurssit ja tuliaiset


Tänä vuonna osallistuin Veera Välimäen Round Yoke Sweather kurssille. En ole aikasemmin ollut Veeran kurssilla, mutta olen aina halunnut osallistua. Olin niin tohkeissani kurssista, että en tajunnut ottaa yhtäkään kuvaa. :D Olen tehnyt paljon neulepaitoja, ensimmäiset aikailailla hutilyöntejä koon ja istuvuuden puolesta. Kurssilla aloin pikku hiljaa ymmärtää, että mallilla ja lankalaadulla on oikeasti merkitystä neulepaidan istuvuuteen. Sain myös hyviä vinkkejä oman koon valitsemiseen neulemalleissa sekä siihen miten mallia voi muokata omaan vartalotyypin mukaan. Aloimme tehdä kurssilla mallineulepaitaa pienoiskoossa. Omastani tuli ihan susi, koska aloin kikkailla kirjoneulekaarroketta omasta päästä. Myös kurssille valitsemani langat eivät soveltuneet kikkailuihini, joten purin koko väkerryksen. :)


Toinen kurssi, jolle osallistuin oli Melanie Bergin Colorwork Shawl. Tämän kurssin päätin ottaa hetken mielijohteesta. Alunperin ei ollut tarkoitus kuin yhdelle kurssille osallistua. Mutta onneksi päätin toisin. 


Melanie Berg on saksalainen neulesuunnittelija, joka asuu miehensä ja kolmen pienen lapsen kanssa Bonnin kaupungissa. Hän on ammatiltaan IT-spesialisti, mutta nykyisin täyspäiväinen neulesuunnittelija. Hän suunnittelee pääosin huiveja, mutta myös muita neuleita. Hänen suunnittelemissa malleissa leikitään väreillä ja tekstuureilla. 


Melanie oli tuonut mukanaan monta suunnittelemaansa huivia, jotka olivat todella kauniita. 


Erityisesti tykkäsin tästä The Miller´s daugther huvista, jossa harmaan sävyt ja pitsi tuovat vanhan ajan eleganttisuutta. Violetit raidat antavat pienen piristyksen värikokonaisuuteen, jotta värimaailmasta ei tule liian yksitoikkoinen. Huivin tekstuurissa on hyvin yksinkertaisia raitoja ja pitsiä, vaikka lopputulos näyttää paljon monimutkaisemmalta.


Myös tämä Rheinlust huivi on yksinkertaisuudessaan kaunis, simpukkamainen tekstuuri antaa huiville näyttävyyttä.


Huivien kontrastivärileikit olivat upeita! 


Kurssin tarkoituksena oli havainnollistaa kuinka värejä ja niiden erilaisia yhdistelmiä käyttämällä saadaan aikaan hyvin erilaisia loputuloksia. Ei olisi uskonut, että pelkästään vaihtamalla värien paikkaa neuleessa voi lopputulos olla niin erilainen. 


Suunnitellessaan huivia Melanie tekee aina etukäteen huivin pienoiskoossa mallitilkuksi. Näin hän pääsee näkemään miten väriyhdistelmä toimii tai ei toimi kyseisessä mallissa. Vaihtamalla värien paikkaa tai väriyhdistelmiä, hän mallaa värit mieleisekseen. Alkuun tämä kuulosti todella työläälle, mutta kun hän kaivoi esiin mallitilkut, aloin ymmärtää. Jos ei suunnittele värien paikkaa neuleessa, voi lopputuloksesta tulla ei niin mieluinen. Ja mielummin sitä tekee alkuun vähän ennemmän töitä suunnittelussa, kun purkaa isompaa työtä tai heittää sen käyttämättömänä kaapin perälle. Eli kaippa sitä pitää sittenkin vaan alkaa tekemään niitä mallitilkkuja, huoh! :) 


Olin ottanut mukaan kurssille kotoa löytämäni Sandnes Garnin silkkialpakka kerät, jotka väreiltään mielestäni soveltuivat hyvin yhteen. 


Kurssilla päästiin tietenkin itsekin leikkimään väreillä ja erilaisilla tekstuureilla. Mallitilkussa harjoiteltiin nostettuja silmukoita, simpukkasilmukoita (en tiedä sen oikeaa nimitystä), langan värin vaihdon piilotusta reunoissa sekä intarsiaa, joka olikin tutumpi. 


Kurssitunnelmista hypätäänkin sitten niihin tuliaisiin. :) Stephen Westin kojusta ostin päheän pienen projektipussukan sekä langat Veera Välimäen Midnight in Paris huviin. Uschititan merino singlen värisävyt sointuivat täydellisesti yhteen ja sopivat hyvin tulevaan syksyyn.  


La Bien Aimeen langat polttelivat jo ennen festareita ja olin suunnitellut/luvannut itselleni, että niistä voisin jonkin paidan tehdä. Nähdessäni merino single langoissa tämän ihanan värisävyn (Shaela Rose), ei kauaa tarvinnut miettiä lähtisikö se matkaan vai ei. Joji Locatellin Glacier tunikaa olen miettinyt jo pidemmän aikaa tekeväni ja tästä löytyi siihen täydellinen väri.


Kässäkerho PomPom kojun ruuhkasta löysin itselleni nämä Donegal tweed langat, jotka soveltuvat täydellisesti arkiseen perusneuleeseen. En ole aikaisemmin vielä kokeillut lankaa, jossa on hippuja joukossa. Jotenkin olen arastellut sen toimivuutta, mutta nähtyäni sen toimivan useammassa neuleessa uskalsin kokeilla itsekin. Nyt täytyy vaan enää odottaa, Laine Magazinen Jonna julkaisee Mon Manet neuleesta fingering vahvuiselle langalle tehdyn version. :)


PomPomista löytyi myös pinssikokoelmaan lisäystä. Alpakka on joutunut olemaan yksin jo pidemmän aikaa, kun hukkasin lampaan aikanaan. Nyt alpakan ei tarvitse olla yksin, sillä se sai kaverikseen Suoma lampaan. Lisäksi lemppari laukkuun pääsi mukaan supervoimia omaava tyttönen ja kaunis lankakerä pinssi. Jyväskylä knitfestivaalin tämän vuoden tunnuspinssi tottakai piti myös kerätä kokoelmaan. 


Heräteostoksena tuli ostettua ranskalaisen La Fée Filin lankakaupan merinolankakakku. En ole aikaisemmin ostanut liukuvärjättyjä lankakakkuja, mutta tällä kertaa en malttanut olla ostamatta. Kakussa on yhteensä 200g lankaa ja siitä saa hyvinkin neulottua vaikka jonkun Melanien suunnittelemista huiveista. La Fée Filillä oli tarjolla vaikka minkä värisiä liukuvärjättyjä kakkuja kolmessa eri koossa (100g, 200g ja 300g). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se julkaistaan ylläpidon hyväksynnän jälkeen.