sunnuntai 30. elokuuta 2015

Oih niin ihana kesäinen Porvoo



Loman kunniaksi päätin lähteä päiväseltään ihailemaan kesäistä Porvoota. En ole koskaan käynyt Porvoossa, ainakaan niin että siitä olisi jäänyt mitään pysyvään muistiin. :) Ajankohta oli erittäin passeli, sillä se oli viimeisiä aurinkoisia lomapäiviä, mutta ei kuitenkaan ollut liian kuuma kierrellä ja ihastella. Työkaverilta olin saanut hyvät Porvoo must-nähtävyysvinkit; kirkko, jokiranta, Brumbergin tehtaanmyymälä ja vanha kaupunki itsessään. Kaikki lähekkäin, joten maratoonia ei tarvinnut alkaa tekemään.


Mukaan otin Snurresta saamani sulkahuivin ohjeen ja Lamanan Piura lankaa. 



Aamulla kukonlaulun aikaan ylös ja Kalevaan kohti Onnibussia. Hetken mietin miksi sitä täytyy lomalla nousta aikaisemmin kuin töihin lähtiessä. Mutta silloin ei pääsisi ihastelemaan kaikkea uutta ja ihmeellistä. :) Pieni mainos (ei tosin maksettu): Tampere-Helsinki-Porvoo-Helsinki-Tampere yhteensä 46€:a. Siitäkin oli Porvoo-Helsinki laivamatka 29€:a. Onnibussilla pääse kyllä todella halvalla. Bussissa oli totta kai pakko änkeä yläkertaan ja eteen, että näkee hyvin maisemia. Pikkasen kyllä haittasi näköä 700 liiskaantunutta kärpästä lasissa.


Lähdin lähestymään Porvoon vanhaa kaupunkia sen laidalta ja joen vartta pitkin kävelin ja ihastelin satama-aluetta. Oli tiistai aamupäivä ja kaupunki oli aika hiljainen. 

Ihania kukkasia.

Satama-alueelta pääsi sillan alta luikahtamaan idylliseen vanhaan kaupunkiin kuin salaa. Olin laittanut jalkaan ohutpohjaiset ballerinat ja mukulakivikadut olivat oivat jalkahierontaan. :D Ensiksi silmiin osui tietenkin TeeTee shopin lankakauppa, mutta onnistuin kävelemään ohi, lupaamalla itselleni, että pääsisin sinne vielä myöhemminkin päivän aikana. Eikä heti tarvitsisi raahata mukana kauheita lankapusseja. Huomaa, olin valmistautunut ostamaan kaupan vähintäänkin tyhjäksi. :D






Kaupan seinässä oli kielletty ajosuunta merkki. Sopii hyvin neulootikoille. :D
TeeTee shopin hauskat lumiukot.
 

Yksi monista ihanista kaupoista oli Destiny, jo kutsu kaupan sisälle oli niin houkutteleva: "Meet you Destiny". Jos olisin miljonääri, tämä olisi ollut todellakin minun kohtalo, monessakin mielessä. :D Aivan ihania vaatteita ja sisustusjuttua kauppa oli täynnä. Mukaan tarttui muutama sisustusjuttu, mutta onneksi miljoonat ovat toistaiseksi menneet joillekin muille, niin ei tarvinnut koko kauppaa tyhjentää. :)


Muutkin liikkeet olivat tehneet kutsuvia kylttejä. Kauppa tai kahvila herättää heti enemmän mielenkiintoa, jos on käytetty vähän vaivaa houkutellakseen asiakkaita.



Ensin piti käydä pienoisella aamupalalla torin kulmalla, jossa oli vähintäänkin vihamielinen ystävä lounasseurana. Hyvä kun olin päässyt edes istumaan eväiden kanssa, minua infosi torimyyjä kahdesta röyhkeästä naakasta. Ovat kuulemma samantien jakamassa eväitä, eivätkä ollenkaan pelkää ihmisiä. Jos yrittää hätistää niitä saa turpiinsa niin että tutisee. Toinen naakoista oli kaiteella pöytäni vieressä ja seurasi mulkoillen toimintaani. Hiukan siirtyi taaksepäin, kun tarjottimen kanssa kolistelin. Koki selkeästi, että hätistän häntä. Kun otin kameran esiin, mulkoilu jatkui ja pari kuvaa saatuani (ilman salamaa), naakka totesi, että nyt muija riittää. Se lensi 1 millimetrin päästä korvastani ohi tuhatta ja sataa niin että korvissa humisi. Tarkoituksella totta kai. Kannanotto siihen, että häiritsin hänen päiväänsä. Naakat olivat selkeästi sen kahvilan terassilla kingit. Torikauppias sanoi, ettei voi kahviaankaan juoda rauhassa. Tai varsinkaan jättää sitä odottamaan pöydälle. Ymmärsin. :)



Monissa liikkeissä, kahviloissa ja ravintoloissa oli aivan ihastuttavia sisäpihoja. Olisi tehnyt mieli istua hetki jokaisessa ja kaivaa kutimet esiin.


Aamupalan ja liikkeiden tutkiskelun jälkeen jaksoi hyvin kierrellä nähtävyyksiä ja paikalle oli saapunut muitakin turisteja mm. italialaisia. :)



Jokirannan kuuluisista punaisista taloista sai huonosti kuvia. Pikku silta oli remontissa ja isommalta sillalta joutui zoomailemaan kunnolla. Toki olisi voinut kävellä toiselle puolelle jokea, mutta aika ei oikein antanut periksi pidemmälle kävelyretkelle.



 Porvoon kirkko oli todella viehättävä, sekä ulkoa että sisältä. Nopeasti otin sisällä kuvia, kun siellä oli juuri alkamassa urkusoitto. Olisi ollut kiva jäädä sitäkin kuuntelemaan, toisella kerralla sitten.






Koululaisten hienoja taideteoksia.

Ja totta kai piti mennä hakemaan suu makiaksi..mmmm... :)



 Sivuraiteilta löytyi ihania pihoja ja puutarhoja. Varsinkin tämä pöllötalo kiinnitti pöllöhullun huomion. :)



Ja lopuksi taivaallisen hyvää kana-mozzarellasalaattia Gabriel 1763 ravintolassa. Täydellä mahalla ja kasseilla oli hyvä lähteä suuntaamaan laivaa kohti. Paluumatkasta Helsinkiin kirjoitankin seuraavassa postauksessa ettei blogger tilttaa kuvien määrästä. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se julkaistaan ylläpidon hyväksynnän jälkeen.