sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Liskoillaanko?

FAT LIZARD
Lanka: Les petits points parisiens Basique DK, väri Autumn in Tampere
Puikot: 3mm pyöröpuikot
Ohje: Fat lizard by Anu Ahoniemi, Taito lehti nro 6/2019
Lankalaihis: -226gNyt voi jo paljastaa, kun lahja on tavoittanut saajansa. Tämä liskohuivi oli siis äidin joululahja.


Kova oli yritys saada ajoissa valmiiksi, mutta hieman myöhästyi joulusta. :) Aatonaattona vielä yritin autossa äidille mentäessä neuloa huivin loppuosaa kuin viimeistä päivää, jotta olisi ollut jotain valmista näyttää. Pimeys ja ajan loppuminen saivat kuitenkin luovuttamaan. Pakko oli niellä tappio ja sanoa lahjan tulevan perästäpäin.


On se kumma, että aina syksyllä päättää että ei aio neuloa yhtäkään joululahjaa, mutta joka jumalan marras-joulukuu sen päätöksen aina pyörtää. Voisi edes harkita pyörtävänsä sen ajatuksen jo vaikka edes syys-lokakuussa, niin kerkiäisi paremmin valmistautumaan. Mutta ei, viime tingassa ja hirveellä kiireellä. :)


Noh, eihän siitä voi kuin itseään syyttää. :) Ehkäpä se into alkaa aina siitä, kun kaikki muutkin tekevät joululahjoja ja itse ei löydä mitään muuta hyvää lahjaa kaupastakaan.Mutta mennäänpä taas itse aiheeseen. :)
Tämän liskohuivin idea lähti Tampereen neulojaryhmästä. Anu, joka liskohuivin on suunitellut kyseli aikanaan testineulojia. Silloin jo mietin, että olisi hyvä joululahja äidille, joka tällaista huppu-huivia on aikanaan joskus käyttänytkin. Testineulontaan en uskaltanut lähteä, sillä omasta aikataulusta ei koskaan tiedä olisinko saanut ajoissa valmiiksi. Lisäksi en halunnut ottaa lisäpaineita, eikä onneksi tarvinnutkaan sillä testineulojat löytyivät lähes samantien.


Malli on kaunis ja monikäyttöinen. Liskohuivista voi käyttää joko huppu tai huivi osaa pelkästään tai sitten molempia yhtäaikaa. Liskohuivi neulotaan kerralla, joten paloja ei tarvitse liittää toisiinsa. Koska tämä tehdään paksuhkosta langasta, tulee se myös nopeaan. Itsellä meni tämän tekemiseen 16 päivää, toki osa ajasta oli neulomista turbomoottorilla. :)


Liskohuivin reunoissa kulkee kauniit palmikot, jotka yhdistyvät lopulta toisiinsa huivin päissä. Hupun takana kulkee toinen palmikkokehys aina kappaleen kahtiajakoon asti. Palmikot antavat liskohuiville kivaa ilmettä.  


Lankana käytin Les petits points parisiensin Basique DK:ta, joka ei ole ihan samanpaksuista kuin ohjeelle suunniteltu lanka. Ohje on tehty Eluded Fibresin soft MCN langalle, joka on sport vahvuista lankaa. Metreissä langoissa oli eroa vain 100m, joten uskalsin lähteä kokeilemaan sopivuutta. 


Anun suosituksen mukaan otin saman puikkokoon mitä ohjeessa, jottei huivista tulisi liian isoa. Ja hyvin suositus piti paikkansa, neuloksesta ei tullut liian tönkköä eikä kokokaan mielestäni ole sen isompi kuin ohjeessa. 


Liskohuivi on helppo neuloa. Silmukoiden luonti tehtiin ohjeen mukaan turkkilaiseen tapaan, mutta sen vaihdoin villasukista tutumpaan Magic loopiin. Turkkilaisessa silmukoiden luomisessa jotenkin tuntui, että silmukoita oli puikoilla liikaa ja aloitus takkusi sen vuoksi.  


Törmäsin ensimmäistä kertaa syyskuussa 2018 Les petits points parisienin lankoihin, kun Anne (langan värjännyt) tuli Pariisista asti pitämään Pop upia Lankaputiikki Silmukkaan. Tykkään Annen langoista, koska ne ovat todella pehmeitä ja värisävyt ovat harmonisia. 


Tämän langan Anne värjäsi toiselle (9/2019) Pop up vierailulleen ja värin innoittajana oli Tampere. <3 Jostain syystä tämä väri oli todella suosittu. :) Fingering vahvuinen lanka meni kuumille kiville. Tätä DK vahvuista riittikin vähän pidempään, niin että tällainen  mattimyöhäinenkin kerkesi ottamaan omansa.


Värisävy on todella kaunis ja hienosti punaiset raidat elävöittävät harmaata. Hyvin Anne on osannut vangita Tampereen ydinvärit ensimmäisellä vierailullaan. :)


Vaikka ensin alkuun ajattelin, että tämän mallinen huppu-huivi ei ole ominta juttua, niin kyllä siihen on vaan jotenkin lämmennyt. :) Kaunis ja harmoninen värisävy tuo liskohuivin parhaat puolet ehdottomasti esiin. Niin hyvin, että harkitsin jopa toisen tekemistä itselle ja ehkäpä jopa saman sävyisellä värillä ja langalla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se julkaistaan ylläpidon hyväksynnän jälkeen.