torstai 4. joulukuuta 2014

Herkkusuut

Eilen tuli pitkästä aikaa kylään hyvä ystävä Jyväskylän suunnasta ja sain hyvän syyn tehdä herkkuja. :) Suolaiseksi tarjottavaksi tein kestosuosikin: feta-pinaattipiirakan. Olen joskus aikoja sitten saanut ohjeen ystävältä ja tätä on tullut lähes aina tehtyä. Todella helppo ja maittava piirakka!

FETA-PINAATTIPIIRAKKA
Pohja:
reilu 100g Philadelphia tuorejuustoa
reilu 100g voita
1tl leivinjauhetta
reilu 3dl vehnäjauhoja

Täyte:
300g pinaattia (pakaste)
2dl ruokakermaa
1pss (150g) juustorastetta
2 kananmunaa
200g fetakuutioita
kirsikkatomaatteja (vajaa rasia)
ripaus suolaa ja mustapippuria

Sekoita pohjan kuiva-aineet keskenään ja nypi pehmeä voi sekaan. Sekoita tuorejuusto joukkoon ja painele voideltuun vuokaan. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Pilko kirsikkatomaatit valmiiksi. Sulata pinaatit pehmeiksi ja lisää joukkoon ruokakerma. Sekoita joukkoon juustoraaste ja kananmunat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos pohjan päälle piirakkavuokaan. Ripottele fetakuutiot ja kirsikkatomaatin viipaleet päälle. Paista uunissa keskitasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia. 



Valmis piirakka.

Suolaisen piirakan kaveriksi tein perus vihersalaattia, joka raikastaa hyvin rasvaista piirakkaa. 

Jälkiruuaksi piti tietenkin tehdä juustokakkua. Tällä kertaa kuitenkin uskalsin kokeilla paistettavaa juustokakkua. En ole koskaan tehnyt uunissa juustokakkua. Hyydytettyjä juustokakkuja olenkin tehnyt senkin edestä. Hyydytetyn juustokakun voi unohtaa jääkaappiin, mutta uuniin sitä ei voi unohtaa. Pahana tapanani on unohdella ruuat uuniin, joten skeptikkona (lue laiskana) olen päätynyt aina helppoihin hyydytettyihin kakkuihin. Työkaveri on useasti tuonut taivaallisen hyvää uunissa tehtyä juustokakkua, joten sen innoittamana päätin minäkin kokeilla. Googlasin parhaimman näköisen (tietenkin) juustiksen ja lähdin tekemään sitä. No eihän se ulkonäöllisesti ihan alkuperäisen ohjeen mukaiselta näyttänyt, mutta maku kait se tärkein on. :) Ohje löytyy täältä

Ohjeessa oli käytetty piparkakkutaikinaa pohjana ja se oli todella hyvä idea, ei ole sekään tullut aikaisemmin mieleen. Kakkuun tuli mausteeksi Cointreaun appelsiinilikööriä. Alkossa pyörin hetken aikaa miettien sopivaa vaihtoehtoa tuolle kohtuullisen hintavalle liköörille (huomioonottaen että sitä menee vain se 2rkl:sta). En kuitenkaan uskaltanut olla niin luova, että olisin summamutikassa ottanut jotain "mitätahansa"-likööriä, joten päädyin alkuperäiseen. Kyllä kait sen jossain saa kulumaan. Arvaattekin varmaan, että pääsi pari painokelvotonta sanaa, kun olin laittamassa likööriä kaappiin kakun valmistuksen jälkeen. No mutta mitäs sieltä kaapista löytyikään....aivan! Sitä samaa prleen appelsiinilikööriä! :D En todellakaan tiennyt/muistanut, että olen sellaisen ostanut. Ystävät, jotka mut paremmin tuntee tietää, että mitään likööri/viinavarastoja mulla ei ole. Ja siellä se vajaa likööripullo nakotti jylhässä yksinäisyydessään. No saipahan sekin kaverin itselleen. :) Täytyy varmaan leipoa useammin. Aika monta juustista täytyy tehdä, jotta nuo molemmat pullot saa käytettyä, huoh. 


Voin kertoa, että nuo kiisselisydämet olivat aika monen kirosanan saattamia. Monta kertaa jouduin niitä räätälöimään/kursimaan ja lopulta naurun kera luovuttamaan. Ei ole musta kondiittoriksi, jätän sen homman siskolle. Sorminäppäryyttä löytyy tarvittaessa työpaikalla ja käsitöissä, mutta leipomuksissa se on hyppinyt ohi. Kun sain sydämistä paistokelpoisia huomasin, että ne kutistuu paistuessa, joten ne alkuperäiset möykkyt kakussa olisivat muodostuneet kauniiksi sydämiksi. No ei kaikessa aina hyvä voi olla. :D


Harakan kusema kakku. :D


Vielä on juustokakkua jäljellä (enemmän kuin ylläolevassa kuvassa), joten tervetuloa maistamaan!

2 kommenttia:

  1. Oi, nam! Koskas sä tulitkaan töihin? Musta meidän pitäis saada päättää kumman uunissa paistettu juustokakku on parempaa... Tosin siihen valintaan voi mennä useampi kakku, vaikeeta se tulis kuitenkin olemaan... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ninnu: mä tuun huomenna yöksi. Saattaapa tuota kakkua olla silloin jämät tarjolla. Vai että pitäs kilpailla mestarin kanssa, ou nou! Ulkonäöstä en kyllä lähde kisaamaan, mutta kaippa tämä yllytyshullu saattaisi mausta kisata. Ja ottaa reilusti köniinsä. ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi, se julkaistaan ylläpidon hyväksynnän jälkeen.