tiistai 11. huhtikuuta 2017

Joutsenlampi

 JOUTSENLAMPI
Lanka: Merino sukkis by Ilu (turkoosi) ja Sandnes Sisu (valkoinen)
Puikot: 2,25mm pyöröpuikot

Lankalaihis: -120g

Jo viime kesänä aloitin tekemään näitä sukkia. Ohje löytyi yllättäen Ravelrystä, kun etsin kirjoneulesukkia. Olen tykästynyt kahdella värillä tehtäviin kirjoneulesukkiin, ne antavat kivan kontrastin ja on vielä hallittavissa neulomisen suhteen. Nämä Valkyrien sukat näyttivät todella hienoilta, pakkohan niitä oli sitten kokeilla. :) 


Nämä sukan alut pääsivät mukaan Jyväskylän neulefestareille Jonna Hietalan valokuvauskurssille. Valoituksesta riippuen merinosukkis näyttää, joko siniseltä tai vihreältä. Mutta todellisuudessa lanka on upeasti värjätty monisyinen turkoosi. Merinosukkis on todella pehmeää ja  ihanaa neuloa, tykkään! Ja se sopi myös hyvin yksiin Sandnesin Sisun kanssa. Näistä sukista tuli ehdottomasti unisukat. Näitä ei pahemmin mihinkään mökkihommiin päästetä. :)

 

Ohje oli varresta kärkeen, mutta koska en saa ikinä kärjen ylivetokavennuksista siistejä päätin muokata ohjetta hieman. Aloitin siis sukat kärjestä ja tietenkin molemmat samalla kertaa, sillä en halua toisen sukan syndroomaa. :) Ohje oli helppo kääntää kärjestä aloitettavaksi, Hyödynsin aikaisemmin tekemiä Far into the forrest sukkien ohjetta.  


Kokeilin ensimmäistä kertaa höyryttämistä sileän lopputuloksen saamiseksi sukkiin. Se oli yllättävän kätevää. Kattilaan vaan vettä kiehumaan ja siivilään sukat hetkeksi aikaa. Sukkien ei tarvinnut olla kuin muutama minuutti kuumassa höyryssä, jonka jälkeen kädellä silittelin ne suoraksi. Toistin tätä prosessia muutaman kerran, kunnes olin tyytyväinen sukkiin. Lopuksi laitoin vielä sukat painon alle yöksi. Jos ei halua kastella, venyttää tai silittää sukkia höyryttäminen kattilassa on nopea tapa saada siisti lopputulos.

 

Sukan takaosan kerttiläiskuvio meinasi tuottaa harmaita hiuksia. :) Sai silmä tarkkana katsoa, kumman sukan kuviosta on kyse. Kumpaankin sukkaan siis oli omansa ja niiden pitäisi olla peilikuvat toisilleen niin kuin joutsenienkin. Mutta monessa kohtaan meni silmät ristiin enkä jaksanut aina lähteä purkamaan. 


Vielä ei mene niin kuin Strömsössä kaksi sukkaa kerralla, aina kantapään kohdalla tulee ongelmia niin kuin nytkin. Olin onnistunut näissä hyppimään kantapään kanssa sukissa eri riveille, joten varressa piti katsoa eri rivejä kummankin sukan kohdalla. Tästä syystä oli pakko jo merkitä ruutukuviot ja sukat värikoodeilla, jotta pysyisin laskuissa. :D 


Sukat valmistuivat juuri sopivasti juhlimaan 100 vuotista Suomea. :) Vaikka nämä sukat näyttävätkin haasteellisilta, niin sitä ne ei ollut. Piti vain seurata tiiviisti ruutupiirrosta, jotta tulisi oikeanlaista kuviota. :D Handun merinosukkis loppui kesken ihan viimeisillä metreillä. Onneksi törmäsin Handun Iluun viime vuoden Jyväskylän neulefestareilta ja ostin häneltä saman väristä merinovillalankaa. Jotenkin osasin aavistella, että käy kuitenkin kusisesti. :) Merinovillalankaa meni sen verran vähän, että eroa ei edes huomaa jälkikäteen vaikka neuloessa sen kyllä huomasi.

5 kommenttia:

  1. Ihanat sukat <3 Vitsit kun oot kadehdittavan taitava... Nimim: mää vasta aloittelen sukkauraa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johku aina niin ihanista sanoista! <3 Sehän on hienoa, jos osaa sen sukan tehdä. Sehän on se vaikein osuus. Tää kirjoneule on lasten leikkiä itse sukan jälkeen. :)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se julkaistaan ylläpidon hyväksynnän jälkeen.