keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Pieni nappi nimeltä Picture Control

Pitkään olen ihmetellyt miten muiden ottamat kuvat ovat niin värikkäitä ja teräviä. Omien kuvien kohdalla ei voi sanoa samaa. No tietenkin yksi syy asiaan voi olla siinä, että muut vaan ovat parempia. :) Kävin jokunen aika sitten Altti Näsin järjestämän järjestelmäkameran peruskurssin, jossa opin paljon lisää valokuvauksesta. Opin myös, että ei ole pikaista tietä valokuvaukseen (yllättävää), joten pakko siis opetella käytön ja kantapään kautta. Kaikkea oppimaani en ole vielä sisäistänyt, mutta eiköhän ne pikkuhiljaa loksahtele paikoilleen.

Toinen syy kuvieni "valjuuteen" ja "pehmeyteen" voisi olla kameran säädöissä. Tai sitten objektiivissani ei ole niin hyvää valovoimaa (F 3.5-6.3 vs 2.8 kiinteä aukko). Valovoimaisuus kamerassa antaa kuviin valoa, mutta myös tarkkuutta. Toisaiseksi yritän pärjätä nykyisellä objektiivilla ja sen säädöillä. Vahingon kautta (myönnän en ole opetellut ulkoa manuaalia) satuin löytämään kameran säädöistä Picture Controlin. Siinä on vaihtoehtoina vakio, värikäs, neutraali, yksivärinen, maisema ja muotokuva. Lisäksi voi tehdä oman versionsa. Testasin sitä ja lisäsin värikkyyttä sekä terävyyttä asetuksista valokuviin. Tosin, jos liikaa säätää valokuvista tulee liian tummia herkästi. Kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja onnistuin lopulta löytämään itseäni miellyttävät säädöt. Ja näin valokuvissa alkoi olla enenmmän väriä. :) Vielä on paljon silti opeteltavaa valon käytössä ja KAIKESSA! Mutta säästynpä toistaiseksi isoilta määrältä kuvien muokkausta. Älkää luuko, että se kokonaan poistuisi, kyllä, joudun edelleen muokkaamaan kuvia, mutta en ehkä niin paljoa kuin ennen.

Tässä teille esimerkki Picture Controlista. Ennen kuvat on otettu vakioasetuksella ja jälkeen kuvat omalla säädölläni:

Ennen:


Jälkeen:


Ennen:

Jälkeen:

Ennen:

Jälkeen:

Kuvat ei ole mitään mestarillisia, koska yritin vain näyttää teille eron, joka ei mikään hurja ole. Parhaiten ero näkyy ensimmäisissä kuvissa. Jos ottaa automaattiasetuksella se valitsee automaattisesti Picture Control asetukseksi vakion eli "valjuimman". :) Näitä kannattaa kokeilla, mikäli on samoja ongelmia kuvauksessa. Kameranahan oli Nikon D5100 ja objektiivina Sigman 18-250mm. Seuraavissa suunnitelmissa on kokeilla toista objektiivia ja katsoa mihin sillä pääsee. :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se julkaistaan ylläpidon hyväksynnän jälkeen.